Norfolški terijer

Norfolški terijer Malen je, čvrst i živahan pas niskih ali snažnih nogu pa su ga koristili za lov na lisice. Norfolški terijer je u celosti sličan norvičkom terijeru jedino različite su im samo uši stoga predlažemo da pročitate oba opisa. Glava je srednje velika, čeoni dio lobanje je malo zaokružen. Njuška je snažna, lisičjeg oblika, čeono koleno je jasno izraženo. Ugriz je snažan, njegovi zubi su poštovanja vredni. Oči su tamne, pogled bistar i oprezan. Uši su male, imaju oblik slova V i padaju na lice. Dlaka je tvrda, duga i prilegnuta. Dozvoljene su sve nijanse između crvenkaste i kukuruzno žute boje a može biti i tigrast. Visina oko 25,5 cm, telesna težina od 5 Kg do 6 Kg.

Neki je trgovac psima 1870 godine u Cambridgeu prodavao male crvenkaste terijere koji su se koristili za lov na miševe. Nazvali su ih thrumpingtonski terijeri. Na prelazu preprošlog i prošlog veka ovom se pasminom počeo baviti uzgajivač konja za lov Frank Jones i po njemu su preimenovani u Jonesove terijere. Engleski kinološki savez ih je 1932 godine priznao kao norvičke terijere koji su po standardu imali spuštene ili uspravne uši. Do odvajanja pasmine na norfološkog (spuštenih ušiju) i na norvičkog (uspravnih ušiju) došlo je tek krajem šesdesetih godina. Ti psi su posebno privrženi ljudima i sa njima spontano ali selektivno sklapaju prijateljstva. Po prirodi su prijatni, osećajni i nisu agresivni. Dobro se razumu sa drugim psima. Skoro su idealni gradski psi jedino moramo zadovoljiti njihovu želju za kretanjem i aktivnošću.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemački lovni terijer

Češki terijer

Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer


2 komentara na “Norfolški terijer”

  • Aleksa
    13 januara, 2011, 18:29

    Gde može da se nabavi?

  • itana
    30 avgusta, 2011, 13:50

    ocu da ga kupim!!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump