Norveški lovački špic

Norveški lovački špic Nije tako čvrst i oštar kao druge nordijske rase. Njegovo pravougaono telo je pokretljivo i lagano. Sposoban je glavu saviti skoro potpuno unazad i prednje noge može izvrnuti za 90°. Klinasta glava ima srednje dug i suvi nosni deo. Svetle oči postavljene su malo na stranu. Uši su uspravne i trouglaste. Šape su zaobljene sa neskladno velikim jastučićima sa šest noktiju a samo su pet funkcionalni. Krzno je dvostruko i sastavljeno od tanke poddlake i guste, tvrđe, mada glatke gornje dlake. Zadnji deo nogu obrastao je dužom dlakom. I po repu je dlaka duža. Boja krzna je crvenkasto smeđa sa belim oznakama a može biti i crna ili siva. Visina od 32 cm do 36 cm, težina oko 12 Kg.

Izvoz tih specijalizovanih pasa dugo je godina bio zabranjen. I Norveški kinološki savez se nije zanimao za njih i lundehund se održao samo na jednom od severnih norveških otstrva. Usmereni uzgoj tih zanimljivih pasa počeo je 1937 godine a već 1943 godine ta pasmina bila priznata. Sada ih u Norveškoj ima samo 500, oko 50 ih je u Švedskoj a samo pojedini primerci se nalaze u Evropi. Uloga toga psa je lov na njorke koje se norveški zovu lunde a žive u rupama iskopanim u zemlji. Ptice se često nalaze i u stenovitim rupama na obali pa pas mora puzati zato ima tako snažne nokte. Sposoban je nepropusno zatvoriti nosnice i ušne kanale tako da u njih ne ulazi ni zemlja ni voda. U ustima može nositi ptičja jaja da ih ne razbije. Živahan je i prijatan pas. Izvanredno je privržen gospodaru i zato je omiljeni pratilac posebno ljudima koji vole odlazak u planine.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Norveški sivi gonič

Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer

Norvički terijer


Nema komentara na “Norveški lovački špic”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump