Norveški sivi gonič

Norveški sivi gonič Kad pogledamo tog psa čini nam se da se radi o mešancu između vučjeg špica i nemačkog ovčara. Kvadratičnog je oblika (visina je jednaka dužini tela). Glava je klinasta, uši uspravne i visoko postavIjene, oči tamno smeđe sa pretećim odlučnim pogledom. Na vratu ima dobro izražen okovratnik. Odlakan je jednako kao i psi za vuču to jest ima dvobojan plašt sa gustom poddlakom. Siv je sa tamnim mestima posebno na leđima i ustimai. Toj rasi jako je sličan i švedski pas za lov na losove jemtlandski pas. Razlikujemo ih samo po visini. Norveški je visok 52 cm a švedski 63 cm. Telesna težina između 23 Kg i 30 Kg. Elkhund je stara lovačka pasmina. Prvi sistematično uzgojeni primerci poznati su iz 1865 godine kada su ih upisali u rodovnicu.

Švedski jemtlandski pas bio je priznat 1946 godine. U srednjoj Evropi je jako redak a Šveđani su na njega jako ponosni i smatraju ga svojim psećim simbolom. „Losovce“ upotrebljavaju i za lov na medvede. Po prirodi su istrajni, brzi i samostalni. Lako slede divljač. Ne odustaju dok je ne dostignu. Elkhund je primeren za naše krajeve i naše podneblje. Lov mu je veliko veselje i neumoran je trkač. To u svakidašnjem životu znači da dok šetamo neprestano traži trag divljači a kada ga nađe istrajno ga slijedi. Ti psi se dobro osećaju samo zimi. Kupovinu preporučujem samo doslednim ljudima koji se razumu u pse. Ti psi nisu sretni trčeći uz bicikl niti na vežbalištu za pse kao ni u sportskom traganju.

mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemački gonič

Norveški lovački špic

Karelijski gonič medveda


Jedan komentar na “Norveški sivi gonič”

  • sw
    21 aprila, 2010, 19:18

    najlepsi kuca Heart Clap

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump