Norvički terijer

Norvički terijer Ima potpuno jednaku telesnu građu kao norfolški terijer. Vrat kod obe rase je kratak i snažan, kratko je i telo, leđa su ravna. Prsni koš je gledano spreda zaobljen. Na mršavim plećima su postavljeni ravni prednji udovi. Zadnje noge su snažne i mišićave što govori da se radi o izvrsnom trkaču. Zadnji udovi svojom građom omogućavaju veliku „potisnu“ snagu. Šape su okrugle, nokti snažni. Rep je kupiran na trećinu i nije nošen potpuno uspravno. Uši imaju oblik slova V, uspravne su, prekrivene kratkom dlakom a na krajevima su zaobljene. Kod obe rase je dlaka na plećima duža. Dočeka 14 godina starosti.

Za vreme prvog svetskog rata ova je pasmina skoro izumrla iako su je istrajni uzgajivači obnovili pri čemu su se koristili bedlingtonskim i irskim terijerom. Najmanji je među terijerima tako da u stvari pripada patuljastim pasminama. Nestašan je pa mnogim ljudima donosi pravo veselje. Jako je pažljiv i voli članove svoje porodice. Nije pas kojeg lako možemo nositi u naručju. Marljiv je, okretan i spretan lovac. U šetnji love i pokušavaju slediti svaki zečji trag. Kod kuće je norvički terijer živahan i zato stan mora biti velik. Osećajnost pokazuje lajanjem a po nekad osetljivost i odbrambeni nagon iskaže tako da ugrize svojeg gospodara ako mu on previše preti. Paziti treba na debljinu jer se radi o životinji koja voli puno jesti. Sa decom se dobro razumeju oba terijera. Četiri puta na godinu mu treba podrezati dlaku. Dobrog je zdravlja.

mmance.on.neobee.ne


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer

Češki terijer

Američki Staford Terijer


Nema komentara na “Norvički terijer”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump