Školarci fizički neaktivni i sve deblji

Školarci fizički neaktivni i sve debljiDeca školskog uzrasta u Srbiji nisu dovoljno fizički aktivna.

U odnosu na situaciju pre 14 godina dečaci su sada manje aktivni za šest odsto, a devojčice za čak 12

odsto, pokazala su nova istraživanja o stanju fizičkih sposobnosti dece.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je uzorak ispitanika izveden iz populacije školskog uzrasta od sedam do 14 godina sa teritorije opštine Čukarica, a da će takva istraživanja biti nastavljena i u drugim mestima.

„Istraživanja su sprovedena u skladu sa evropskim ‘eurofit’ standardima, kao sastavni deo aktivnosti Republičkog zavoda za sport“, rekla je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

Ona je podsetila na istraživanja koja su obavljena i u okviru izrade Strategije razvoja sporta, kada su ispitivana stanja u školskim ustanovama u vezi sa zastupljenošću školskog sporta.

Ministarka je navela da od 1.533 škole, 559 odnosno 36,5 odsto nije imalo veliku salu, a da je 48,5 odsto imalo veliku salu površine od oko 450 metara kvadratnih. Samo 15 odsto skola, kako je navela ona, imalo je salu veću od te površine.

To istraživanje je pokazalo da je najpopularnija vannastavna aktivnost kod školaraca odbojka, a da čak 75,7 odsto njih nema atletiku kao vannastavnu aktivnost.

Direktor Republičkog zavoda za sport Jasminko Pozderac podsetio je da su najnovija istraživanja pokazala da su u odnosu na 1995. godinu, kada su poslednji put obavljena ispitivanja, deca fizički razvijenija, odnosno visina je kod dečaka povećana za tri odsto, a kod devojčica za 2,5 odsto.

Telesna masa, prema rečima Pozderca, povećana je za 14 odsto kod dečaka, a za 11 odsto kod devojčica što, kako je naveo, nije dobro.

Ministarka omladine i sporta je rekla da bi u narednom periodu morao da se popravi kvalitet nastave, a ne samo infrastrukture, kako bi se stanje kod aktivnosti dece školskog uzrasta popravilo.

Učesnici konferencije su istakli da će u narednom peridu biti nastavljene mnogobrojne sportske akcije, kao i edukacija nastavnika fizičkog obrazovanja.

izvor: Mondo.rs


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Farma: Raka fizički nasrnuo na Dejana /video/

Deca nasilna zbog crtaća

Male princeze i super-heroji


Jedan komentar na “Školarci fizički neaktivni i sve deblji”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump