Staford Bul Terijer

Staford Bul TerijerStafordski bul terijer je hrabar pas, veoma inteligentan i snažan. Sve to zajedno u kombinaciji sa velikom ljubavi prema čoveku, naročito deci, i njegova psihička stabilnost čini ga jednim od najsvestranijih pasa.Veoma pogodan za stan.

Stafordski bul terijer mora odavati utisak velike snage u odnosu na svoju veličinu. To je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan. Glava kod ovog psa je kratka, široka, mišići na obrazima veoma izraženi, stop veoma izražen, kratak vilični deo. Uši su kratke, u vidu poluruže ili poludignute. Uši koje slobodno padaju i sasvim špicaste uši se kažnjavaju. Oči su tamne boje, okrugle i srednje veličine.

Najpoželjnije oči kod ovog psa su crne. Njuška je srednje dužine, zaobljena u gornjem delu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće, bez delova koji vise. Gornji sekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sekutića (makazasto zubalo). Njuška je apsolutno crna. Vrat je mišićav, kratak, postepeno se spušta ka ramenima. Telo je Kratko, snažno, sa ravnim leđima. Grudni koš dubok i širok sa lepo svedenim rebrima. Stomak umereno prikupljen. Rep srednje dužine i nisko usađen. Šape su jake, srednje veličine. Dlaka je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna. Dozvoljene boje kod ovog psa su crvena, bledo žuta, bela, crna, plava ili bilo koja pomešana sa belom. Poželjna visina je od 35 cm do 40 cm. Težina kod mužjaka oko 17 kg, kod ženke oko 15 kg. Kažnjava se depigmentacija njuške, svetle oči ili kapci bez pigmenta, suviše dug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz. Špicaste ili savijene uši. Mužjak mora imati oba testisa.

Istorija nastanka rase

Nastanak Stafordskog bul terijera se vezuje za period 19. veka, kada su ljubitelji buldoga, podstaknuti popularnošću borbi pasa, odlučili da stvore rasu koja bi bila pravi pas za borbe. Ukrštajući rase koje su važile za najizdržljivije, najotpornije, i pre svega najjače, stvoren je pas snage buldoga ali manje veličine, što mu je omogućavalo veću okretnost i brzinu. Nazvali su ga bul i terijer (bull and terrier). Nova rasa je težila između 20-25 kg i bila je direktna preteča današnjeg Stafordskog bul terijera i koristio se uglavnom za borbe pasa.

1935. Stafordski bul terijer je priznat od odgajivačkog kluba u Engleskoj. A pošto su borbe pasa već odavno postale ilegalne, ovaj pas se koristio kao kućni ljubimac i kao izložbeni pas. Pretpostavlja se da su oko 1880. godine ovi psi donešeni u Ameriku, gde je ukrštanjem više linija stvoren teži i viši pas danas poznatiji kao Američki stafordski terijer. Otud i veoma velika sličnost između ove dve rase.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer

Američki Staford Terijer

Američki Pit Bul Terijer


2 komentara na “Staford Bul Terijer”

  • Anonimni
    25 maja, 2010, 22:54

    Really Angry Evil Grin PAS KOJI NIJE ZA SLABE NEGO SAMO ZA STABILNE POZNAVAOCE RASE

  • Ivana
    16 avgusta, 2010, 9:29

    Angel Nesto savrseno!!!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump