Dobrodošli u 3D (treću dimenziju)

Kategorija [ Jet-Set, ZANIMLJIVOSTI ]

Dobrodošli u 3D (treću dimenziju)Basnoslovni finansijski uspeh američkog naučnofantastičnog filma „Avatar“, snimljenog u 3D tehnici.

Nagovestio je dolazak nove generacije

televizora i kompjuterskih monitora sa trodimenzionalnom slikom.

Predstavljamo

Očekuje se da će se prvi 3D ekrani pojaviti na tržištu već sredinom ove godine.

Gledaoci sa naročitim naočarima biće sve češća pojava u bioskopima širom sveta. Posle uspeha filmova kao što su „Avatar“ i „Božićna priča“, ljubitelji filma su počeli da se navikavaju na elektronske naočare sa takozvanim „aktivnim sektorom“.

Kompanija Expandi iz Los Anđelesa, za sada, jedina proizvodi takve naočare za američke bioskope ali uskoro će ih ponuditi i drugim kupcima. Kompanija se nada još većem prometu kada trodimenzionalni sadržaji budu počeli da se pojavljuju na internetu.

Trodimenzionalne naočare imaju ugrađenu elektroniku koja naizmenično zatamnjuje levo i desno staklo, sinhrono sa slikom. Sinhronitet se ostvaruje bežičnim putem, preko malog uređaja koji se uključuje u univerzalni port na kompjuteru. Inače, sistem je primenjiv na svakom kompjuteru sa dobrom grafičkom karticom.

Zamenik urednika magazina „Holivud riporter“, Karl Diorio, kaže da je 3D tehnologija u snažnom usponu zahvaljujući novim filmovima.

„Neki filmovi se snimaju u 3D tehnici, dok se drugi konvertuju iz dvodimenzionalne tehnike, naročito ako studija zaključe da bi se konverzija isplatila – ako je reč, recimo, o nekom akcionom ili horor filmu, koji bi imao pun efekat u 3D tehnici“, tvrdi Diorio.

Trodimenzionalni filmovi mogli bi uskoro da počnu da dominiraju, naročito kada se na tržištu budu pojavili kućni uređaji. Neki čak misle da će se najbrže prodavati laptop kompjuteri sa 3D tehnikom jer mnogi sada gledaju filmove na njima.

Proizvodna linija firme Expandi, u Portlandu, u državi Oregon, radi non-stop kako bi se pripremila za očekivanu navalu kupaca posle pojave prvih 3D televizora idućeg meseca. 3D naočare koštaće oko 150 dolara.

Direktorka Expandija, Maria Kosteira, nada se da će svako domaćinstvo imati po nekoliko naočara za gledanje 3D filmova – kod kuće ili u bioskopu.

„Sa njima ćete moći da gledate televiziju, deca će moći da se igraju na kompjuteru, imaćete par koji ćete nositi u bioskop… Moći ćete da gledate reklame, sportske prenose i ko zna šta sve još“, sigurna je Kosteira.

Ali šta korisnici misle o ovim naočarima?

„Polarizovane naočare naizmenično zatamnjuju i otamnjuju levo i desno staklo Gledanje filma sa njima postaje gotovo interaktivni proces. Uvlači vas u sebe, približava vas priči. 3D filmovi su zabavniji jer je nivo stimulacije viši nego kod standardnog filma“, izjavio je Glasu Amerike korisnik Šon Džonson.

Aleksandra Brendon ocenjuje da je 3D sjajna tehnika ali da se takvim filmovima ponekad daje prevelik značaj. „Kada ih vidite, ne opažate veću razliku, samo je slika jasnija.

Neki su se žalili na bol u očima. Ali kada je film dobro urađen, kao neki koje sam videla, onda je to sjajan doživljaj“, tvrdi Aleksandra Brendon.

Holivud se sada pita: da li će 3D tehnika zauvek promeniti film kao umetnost?

Firma Panasonik smatra da će trodimenzionalna televizija kroz 5 do 10 godina postati svakodnevna stvar, a da će se 3D tehnika bez naočara pojaviti kroz 10 do 15 godina. Inače, sledeći film u toj tehnici biće „Alisa u zemlji čuda“ a u bioskopima se očekuje u martu.

izvor: Mondo.rs


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


U mom kafiću su dobrodošli svi moji fanovi!

Da li SEKS mora da bude kao u pornićima?

Džordž Kluni u gej filmu?


Nema komentara na “Dobrodošli u 3D (treću dimenziju)”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump