Slatkiši koji bude hormon sreće!

Slatkiši koji bude hormon sreće!Ako ne možete da odolite slatkišima, opredelite se za zdravije varijante vaših omiljenih poslastica i jedite ih bez griže savesti.

Ove slatke grickalice naročito će prijati

onima koji pate od zimskog umora.

– Bečki profesor Hademar Bankhofer smatra da su slatkiši mnogo bolji nego glasine koje ih prate. Na primer, medenjaci se mogu jesti bez griže savesti, a posebno kada su pripremljeni sa medom i integralnim brašnom. Integralno brašno daje organizmu B-vitamine potrebne za nerve, kao i antistresni mineralni sastojak magnezijum. Med smiruje i opušta pomoću njegovih biljnih hormonskih sastojaka.

– Takođe keks sa cimetom podstiče zdravlje. Cimet jača želudac, podstiče rad žuči i ima pozitivan uticaj na vrednosti šećera u krvi. Cimet može da poboljša kvalitet života dijabetičara.

– Svi slatkiši koji se spremaju sa orašastim plodovima su dobri, tvrdi Bankhofer. Orašasti plodovi su hrana za mozak jer su bogati mikroelementima fosforom, bakrom i gvožđem. Dragocene nezasićene masne kiseline u orašastim plodovima jačaju srce i sprečavaju povećane vrednosti holesterola.

– Pored toga, čokolada sa visokim sadržajem kakaoa, od 70 do 80 odsto, podstiče zdravlje kada se s merom i ciljano koristi. Ona sadrži brojne polifenole, zaštitne sastojke koji jačaju srce i krvotok, koče zakrčenje krvnih sudova i štite nas od štetnih materija iz okoline. A najvažniji sastojak je resveratrol. Prof. dr Libovic iz Los Anđelesa je pre nekoliko godina u čokoladi otkrio substancu fenil-etil-amin, koja u mozgu podstiče proizvodnju hormona sreće i pozitivne misli.

– Kolači spremljeni s anisom tokom zimskih dana stvaraju bolje raspoloženje i razgrađuju frustraciju i stres. Ova delotvornost anisa bila je poznata još u starom Egiptu.

– Vanila se dobija iz ploda mahune jedne južnoameričke orhideje. Ona jača rad bubrega, podstiče probavu i tokom zimskih dana kada je tmurno, stvara želju za ljubavlju. Zbog toga je u srednjem veku u mnogim manastirima, kako monasima tako i monahinjama bilo strogo zabranjeno da konzumiraju jela spremljena s vanilom, da se ne bi dovodili u iskušenje.

izvor: zena.blic.rs


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Hormoni sreće- Serotonin i Endorfin!

Parfemi koji pale žene i muškarce

Jennifer Aniston: Nema sreće u ljubavi


Nema komentara na “Slatkiši koji bude hormon sreće!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump