Slučajni seks ne ostavlja posledice na mlade

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o sexu ]

Slučajni seks ne ostavlja posledice na mladePsiholozi i psihijatri nisu ustanovili da neobavezni, takozvani „slučajni seks“ među mladima, ostavlja značajnije posledice na njihovu psihu.

Posebno na psihološko

sazrevanje adolescenata.

Istraživači okupljeni oko Projekta „Mladi, seks i psihologija“ (EAT) Univerziteta Minesote u Mineapolisu ustanovili su da mlade odrasle osobe, ali i adolescenti, koji ulaze u neobavezne seksualne veze, nisu izloženi povećanom riziku da pretrpe ozbiljnije psihološke poremećaje od vršnjaka koji su u trajnijim i iskrenim vezama.

Iako je istraživanje fokusirano na čisto psihološke posledice uletanja u „slučajni seks“, istraživači ipak upozoravaju da ne treba zapostaviti moguće psihološke rizike koji prate ovu vrstu mladalačkih „nestašluka“ – piše časopis Sajens.

Marla E. Ajzenberg, profesorka socijalne psihologije i psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Mineapolisu, s grupom saradnika, koristila je podatke dobijene iz Projekta EAT, čija je realizacija u toku, koji razmatra različita seksualna ponašanja 1.311 seksualno aktivnih mladih osoba.

U toku 2008. i 2009. godine obavljeno je anketiranje 574 muškaraca i 737 žena u Minesoti prosečne starosti 20.5 godina o njihovom seksualnom životu i emocionalnom stanju.

Od seksualno aktivnih anketiranih osoba, 55 odsto izjavilo je da im je najnoviji seksualni partner osoba s kojom su trenutno u „ekskluzivnoj“ vezi, dakle bez traženja „dodatnog partnera za sada“, a 25 odsto ih je naglasilo da im je poslednji partner u seksualnom odnosu bio verenik (verenica), bračni drug ili „životni“ partner ili partnerka.

Mnogo manji procenat izjasnio se da im je poslednji partner bila „bliska osoba ali ne i jedini partner“(12 odsto) ili „slučajni poznanik“(8 odsto). Dva puta više muškaraca od žena izjavilo je da im je „najnovija partnerka bila jedva poznanica“ ili „bliska ali ne i jedina partnerka“.

Iako je u javnosti vladalo mišljenje da seksualni odnosi „sa strane, van iskrenih odnosa“ mogu biti štetni po psihičko zdravlje mladih osoba koje se upuštaju u „slučajni seks“, u poređenju sa osobama u iskrenim ljubavnim vezama, anketa nije eksplicitno potvrdila ta strahovanja.

„Mada otkrića u ovom istraživanju pokazuju da mlade osobe u ‘neobavezujućem seksu’ ne nagoveštavaju da su izložena većem riziku da dožive psihološke traume od vršnjaka u stalnim, čvrstim vezama, situaciju ne treba minimizirati kao ozbiljnu pretnju fizičkom blagostanju povezanom sa ‘slučajnim’ seksualnim vezama“ – smatra profesorka Ajzenberg.

Time se, uvereni su psiholozi, potvrđuje potreba da se u program seksualnog vaspitanja u školama uključi jasna poruka o mogućim rizicima „slučajnog seksa“ i ista upozorenja prenesu roditeljima i starateljima.

Detaljni rezultati istraživanja naučnog tima profesorke Ajzenberg objavljeni su u najnovijem broju američkog naučnog časopisa Perspektive seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

izvor: Mondo.rs


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Sex bez obaveza – Sex bez emocija

Dobar seks ženama muti PAMET

Rešite TEST: Želite li bolji SEKS?


Tagovi: [ , , , , ]

Jedan komentar na “Slučajni seks ne ostavlja posledice na mlade”

  • Anonimni
    28 juna, 2010, 20:59

    Victory

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump