Dobar seks ženama muti PAMET

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o sexu ]

Da li ste stvarno zaljubljene? Ili je vaš osećaj povezanosti i bliskosti rezultat hemije?

Naime, telo žena posle seksa luči hormon oksitocin koji izaziva osećaj

bliskosti i na neki način zamagljuje njihov zdrav razum.

Mnoge žene bile su u vezi za koju su znale da je pogrešna, ali su na neki način bile snažno vezane za dotičnog muškarca. To se događa zahvaljujući hormonu oksitocinu, koji bez problema zamagljuje ženin zdrav razum, a ispušta se za vreme i posle seksa i u velikoj meri utiče na vezu i seksualni život.

Reč je o jednom od mnogih hormona koje ljudsko telo proizvodi. Luči se kod oba pola i to tokom orgazma, a kod žena i za vreme porođaja. Nazivaju ga i hormonom povezivanja, ali još uvek nije sasvim jasno koja mu je svrha.

Prema mišljenju stručnjaka, oksitocin je način prirode da poveže muškarca i ženu da bi ostali zajedno i imali decu. Ipak, nije sve tako jednostavno. Delovanje oksitocina kod žena dodatno pojačava hormon estrogen, dok je kod muškaraca stvar drugačija. Naime, testosteron u njihovim telima ublažava njegov uticaj. Upravo je to razlog zbog koga žene osećaju veću povezanost posle seksa od muškaraca.

Tokom ispitivanja uočeno je da se nivo oksitocina u telu povećavao kada bi se žene prisećale intenzivnih veza u kojima je seks bio strastven, a zanimljivo je da je kod tih žena uočena i povećana anksioznost. Ništa čudno, s obzirom na to da su to bile pogrešne veze, temeljene isključivo na seksu, a trajale su samo zahvaljujući oksitocinu.

Stručnjaci smatraju da su brojna istraživanja pokazala da hemija igra znatno važniju ulogu u vezama nego što se dosad mislilo. Iako su potrebna još neka istraživanja, već sada je vidljivo da oksitocin ima važnu ulogu kod odlučivanja o ostajanju u vezi ili prekidu. Ponekad sve upućuje na to da je veza loša te da je treba okončati, ali oksitocin „prisili“ ženu da ostane u destruktivnom odnosu.

Iako je dobro da s vremena na vreme stanete i preispitate svoju vezu, ipak ne bi trebalo da mislite da su odličan seks i lučenje oksitocina jedini razlog zašto ste sa svojim partnerom. Ako veza dobro funkcioniše i na drugim područjima, nemojte se plašiti. Međutim, ako je seks jedino područje u kom se slažete, onda je vreme da ozbiljno razmislite.

Oksitocin najjače deluje na podsvesnom nivou. Ako slutite da ima glavnu ulogu u vašoj vezi, razmislite malo o tom odnosu. Na primer, ako se probudite posle vrele noći i pomislite da je muškarac pored vas zapravo pogrešna osoba, ali jedan deo vas misli samo o tome da je seks fantastičan i da ste stvarno povezani, možete biti sigurni da je reč o delovanju oksitocina.

izvor: Press


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 3 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Slučajni seks ne ostavlja posledice na mlade

I ženama je mlađe slađe…

Ojačajte imunitet sexom!


Tagovi: [ , , , , ]

3 komentara na “Dobar seks ženama muti PAMET”

 • slatkis
  20 maja, 2010, 11:19

  to je istina !

 • slobobudic
  22 maja, 2010, 17:57

  sex ženu vraća iz mrtvih a muškarca goni na smrt….

 • slobobudic
  22 maja, 2010, 18:04

  tamara ima muškarac za tebe ali…….

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump