Godine nisu prepreka za kvalitetan seks

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o sexu ]

Ako imate četrdeset godina, u seksu možete podjednako da uživate kao da ste u dvadesetim ili tridesetim.

Dr Blagoje Kuljić, specijalista psihijatrije

i kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut, objašnjava da su za zdravu vezu i kvalitetan seksualni život najbitniji komunikacija i razumevanje među partnerima, a da godine ne smeju biti prepreka ljubavnoj idili.

– U ljubavi nema starosnih granica – objašnjava dr sci. med. Kuljić. – Najbitnija stvar u vezi ili braku je da partneri konstantno ulažu u svoju ljubav. Ona mora da se neguje, jer traži stalno ulaganje. Upravo u tome mnogi parovi greše, jer se posle početne euforije povlače u sebe i odaju se monotoniji, koja dalje vodi u dublje, ozbiljnije probleme.

Strast i kvalitetan seksualni život su, takođe, u direktnoj vezi sa iskrenom komunikacijom, a ključ uspeha u krevetu, kako objašnjava naš sagovornik, jeste iskren razgovor s partnerom. Bez obzira na to koliko ste dugo u vezi ili braku, partneru morate stalno da pričate šta osećate i očekujete od njega, a to pravilo važi za sve starosne grupe.

Mlada devojka ne može u potpunosti da se prepusti čarima seksualnih odnosa

INTIMA SA 20

Dvadesetogodišnjacima je svojstvena radoznalost i stalna potreba za novim.

– Želja za spoznajom svojih potreba, a to za sobom već povlači svojevrsnu dozu avanturizma, karakteristična je za pripadnike ove starosne grupe – priča dr Kuljić. – Naravno, i u ovom slučaju nema krutog pravila, već sve zavisi od osobe do osobe. Uglavnom, dvadesetogodišnjaci imaju potrebu da menjaju partnere i traže ono što im najviše odgovara, a to je samo po sebi zanimljivo.

Mladima u krevetu najviše prija pronalaženje novih metoda kako bi na najbolji način pokazali strast, a odbija ih monotonija i neinventivnost.

– Problemi uglavnom nastaju u komunikaciji. U tim godinama partneri još nisu naučili da otvoreno pričaju o svojim potrebama i očekivanjima, jer ih je sramota, a i plaše se partnerovog reagovanja.

Osnovna mana seksa u ovim godinama jeste što devojke u dvadesetim ne mogu da uživaju u vođenju ljubavi kao kasnije, dok je kod muškaraca obrnuto.

– Mlada devojka ne može u potpunosti da se prepusti čarima seksualnih odnosa, već joj treba mnogo više vremena da doživi orgazam – objašnjava dr Kuljić. – Žene su u ovom smislu specifičnije, jer se one tek sazrevanjem opuštaju u seksu i uče kako da dožive vrhunac.

Za razliku od devojaka, muškarcima seksualna želja kulminira u ranim dvadesetim, oni brže doživljavaju orgazam od tridesetogodišnjaka i četrdesetogodišnjaka.

Tridesete godine su za žene su zlatan period u seksualnom pogledu

INTIMA SA 30

Tridesete godine, kako objašnjava naš sagovornik, za žene su zlatan period u seksualnom pogledu.

– Žene tada mnogo brže doživljavaju orgazam, jer već znaju šta im odgovara, a i sam taj čin im je manje stresan – priča dr Kuljić.

Ono što uglavnom remeti idilu u krevetu tridesetogodišnjaka jeste gubitak želje za novim avanturama s dugogodišnjim partnerima, a svakodnevne obaveze direktno utiču na njihovu intimu.

– Mnogo je teže da se partneri iz ove starosne grupe opuste, jer su u tim godinama već suočeni s ozbiljnim životnim problemima, posao, egzistencija, deca… Mnogi parovi usled svakodnevnog stresa na poslu gube želju za seksom, što dalje vodi ka međusobnom otuđivanju – objašnjava on.

Savet tridesetogodišnjacima je da se ne odriču iznenađenja s početka veze i da dopuste sebi dozu egzibicionizma, jer će tako rasplamsati staru strast.

Ovo je idealno vreme da partneri uživaju u intimi, jer su već dobro spoznali šta njihovim čulima najviše odgovara

INTIMA SA 40

– Ove godine su najopasnije za intimu – priča dr Kuljić. – Tada se partneri najčešće otuđuju jedni od drugih, a to vodi do potpunog gubitka želje za seksualnim odnosima.

Naš sagovornik napominje da je mišljenje da četrdesetogodišnjaci ne mogu da uživaju u seksu čista zabluda.

– Ovo je idealno vreme da partneri uživaju u intimi, jer se već dovoljno poznaju ili su, ako nemaju stalnog partnera, dobro spoznali šta njihovim čulima najviše odgovara – priča. – Važno je samo da razgovaraju o svojim željama i potrebama i kvalitet neće izostati.

U ovom periodu, po rečima našeg stručnjaka, sve dolazi na svoje mesto.

– Četrdesetogodišnjakinje već dovoljno poznaju svoje telo, a muškarci mogu da im pruže duži seksualni odnos, jer im treba više vremena da dođu do vrhunca.

Po mišljenju dr Kuljića, ove godine su idealne za nežna milovanja, samo je važno pronaći način da se izbegne monotonija.

– Partneri moraju stalno da razmišljaju o potrebama onog drugog i da konstantno održavaju bliskost. U tome je ključ uspešnih odnosa – zaključuje naš sagovornik.

izvor: zena.blic.rs


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 4 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Probajte SMART seks!

Slučajni seks ne ostavlja posledice na mlade

Još imam seks, hvala bogu!


4 komentara na “Godine nisu prepreka za kvalitetan seks”

 • mocarado
  3 maja, 2010, 23:29

  a ja mislio da je za mene gotovo i ako imam 40.g.jos sam u snazi i to treba iskoristiti na pravi nacin,,,,, Grin

 • lilli
  7 juna, 2010, 22:43

  tako mislim i ja Yes

 • sanja
  31 jula, 2010, 13:59

  ma ljudi, bez „starca“ nema udarca!!!! Kissing
  ps: ja imam trideset pet

 • a sta posle 40-te?
  6 oktobra, 2010, 23:10

  Asta posle 40-te?
  Ovde ne bi reci za nas koji smo presli 40-te Smile

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump