Oštrodlaki vendenski baset

Živahan je, jak pas pravougaonog oblika. Rep drži uspravno i ponosno. Prijatan je. Oba tipa (veliki i mali) imaju sličan standard i razlikuju se samo po veličini, dužini vilice i ušiju. Ima jake kosti i skladno telo. Kretanje je lagano i puno. Dlaka je oštra, tvrda i ne preduga. Jednobojan je – zemljasto smedj, zečje boje ili belo siv. Može biti i dvobojan – beli i naranđast ili crn i siv. Trobojni psi te pasmine su bele, crne i smedje boje. Visina od 38 cm do 42 cm, težina oko 15 Kg. Otporan je i doživi veliku starost. Oštrodlaki vendenski baset potiče od oštrodlakog vendenskog goniča koga su vekovima u lovu upotrebljavali francuski kraljevi i zato još uvek ima nadimak „beli kraljevski pas“. U srednjem veku bio je poznat i „sivi kraljevsk pas“ čiji je potomak današnji niverneški oštrodlaki gonič.

Laicima oštrodlaki vendenski baset jedva liči basetu. Pripadnost toj pasmini dokazuju samo tipičan obraz, ponosna brada, grmaste obrve i tople i pametne oči. Oštrodlaki vendenski baset je hrabar i odlučan pas mekane duše. U porodici se oseća dobro i prijateljstvu sa članovima porodice nema granica. Ni jedan baset ne zna pozdravljati tako veselo sa celim telom kao vendenski. Voli se igrati sa decom i nikada ih ne napadne. Zbog toga je osim za lov, najčešće na nisku divljač, omiljen i kao porodični pas. U odnosu na druge basete prijatan je, živahan i brz.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Istarski oštrodlaki gonič

Nemački oštrodlaki ptičar

Plavi Gaskonski Baset


Jedan komentar na “Oštrodlaki vendenski baset”

  • ivan mihaljević
    3 novembra, 2010, 21:15

    gdje se moze kupiti vendenski veliki gonić lovnih roditelja

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump