Persijski hrt

Ljubak je i skladno građen pas koji izgledom po malo podseća na punokrvnog konja. Izgled dopunjuje svilenkasta dlaka, plemenito držanje i mirne u daljinu uperene oči. Već njegov izgled upozorava da se radi o vrlo brzom psu koji je nekada u prošlosti lovio gazele po peščanim dinama i grebenima. Glava je duga i suva a njen oblik izražavaju ovešene uši pokrivene valovitom svilenkastom dlakom. Prsa su duboka a šape vrlo snažne i gipke. Rep je dug i odlakan sa nešto dužom dlakom nego po telu (postoje i kratkodlaki salukiji). Boja: od bele preko zlatne do sive sa smedjim pegama a može biti i trobojan. Visina 59 cm do 71 cm a težina od 14 Kg do 25 Kg. Tog hrta od Turske do istočnog Turkistana nazivaju tazi što znači Persijanac. Njegov se način trčanja razlikuje od greyhoundovog (napeta snaga).

Saluki trči lako kao pero i skoro da pliva kroz prostor. Ima veliku sposobnost učenja, bistar je i možemo ga vrlo dobro odgojiti uz doslednost i ljubav. Saluki žudi za pohvalama koje prima dostojanstveno. U porodici obično odabere osobu koju drži za vodju. To nije uvek porodični član koji ga hrani već onaj koji ga razume, vodi u šetnje i sa njim trči. Prema deci je suzdržan. Miran je pas a čuvar postane tek onda kada kuću i vrt shvati kao svoje vlasništvo. Kao i svi drugi hrtovi potrebno mu je puno kretanja. U svojoj domovini je još uvek lovac. U Guinnesovoj knjizi rekorda je sa 69 km/h zapisan kao najbrži pas na svetu. Na trkama dostiže brzine od 50 do 55 km/h.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mali italijanski hrt

Avganistanski hrt

Ibički hrt


Nema komentara na “Persijski hrt”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump