Pikardijski ovčar

Srednje veliki ali jak pas sa raskuštranom dlakom i bogatim krznom. Izgleda rustikalno i elegantno. Ima jaka prsa i jepu skladnu glavu sa kosmatim obrvama koje ne smeju prekrivati oči. Nekupirane uši su uspravne i na krajevima pomalo zaokružene. Oči moraju biti tamne a rep i telo bogato odlakani. Jaki udovi. Šape su savijene i dozvoljeni su čaporci. Dlaka je srednje duga, tvrda i nije kovrđava. Od 5 cm do 6 cm duga dlaka mora biti jako tvrda da se to i pod prstima oseti. Boja krzna je siva, sivo crna, siva sa crnim pegama, sivo plava, sivo bakreno crvena ili smeđkasta. Visina mužjaka je do 65 cm a težina do 23 Kg. Dočeka visoku starost.

Pasmina potiče iz severne Francuske i posle drugog svetskog rata ponovo su je uzgojili iz „ostataka živih pasa“ sakupljenih sa različitih krajeva. Kažu da je pikard najstarija francuska ovčarska pasmina i da potiče još iz keltskih vremena. Današnji pikadijski ovčar je tvrd pas sa čelično jakim mišićima. Može baciti na pod i odraslog muškarca. Tipičan je radni pas, jako pametan i lako uči iako nije uvek spreman za učenje i može biti svojeglav i uporan. Svog gospodara poštuje kao boga iako nikad nije nametljiv. Posebno je dobar prema deci jer ih voli, igra se s njima i pri tome kontroliše svoju snagu. Pošto je privržen čoveku trpi ako mu se učini nepravda. Kada bismo ga dali od kuće to bi ga moglo uništiti i duševno i telesno. To je pas koji želi čoveka. Nepotkupljiv je čuvar. Pogodan je za službenog psa a može biti i miran kućni pas.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Bradati škotski ovčar

Kraški ovčar

Granični škotski ovčar


Jedan komentar na “Pikardijski ovčar”

  • andrijana jevtic
    13 marta, 2010, 13:34

    jao sto bih volela tog psa, mada imam mog svrcu!!!!!!!!! TU, TU, TUC!!!!!!!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump