Kleopatrine „cake“ prilikom šminkanja

U okviru predstavljanja kulture drevnog Egipta, Muzej nauke u Londonu organizovao je radionicu Egipatski način šminkanja.

Evo nekoliko „caka“.

U drevnom Egiptu

rituali čišćenja i kupanja bili su veoma važni. Ljudi su se najčešće kupali svakog dana u reci ili u improvizovanom kupatilu u dvorištu kuće.

Bogatije porodice imale su u kući posebnu prostoriju namenjenu isključivo za kupanje. Sluge bi svoje gospodare posipale vodom iz bokala, a prljava voda oticala je cevima koje su se izlivale u bašti. Umesto sapuna korišćena je krema za pranje koja je spravljanja od ulja, limete i parfema.

Takođe, za negu kože Egipćani su koristili ulja sa dodatkom parfema koji se dobijao iz cveća ili drveta.

Posle čišćenja i nege, na red je dolazilo ulepšavanje – muškarci, žene, ali i deca svih uzrasta i staleža ukrašavali su lice šminkom.

Bez ogledala koja su pravljena od stakla i poliranog srebra ili bakra, precizno nanošenje boje na lice gotovo da ne bi bilo moguće, piše na sajtu RTS-a.

Crna boja nanošena je duž gornjih i donjih trepavica, a debela linija se završavala na slepopčnici. Boja koja je nanošena na očne kapke pripremana je od minerala zelenog malahita (bakar-karbonata), kao i galenita (olovo-sulfida) za sive nijanse.

Nakon usitnjavanja do finog praha i mešanjem sa uljem, dobijana je boja za kapke koja je nazvana kol. Čuvana je u malim posudama, a oko očiju nanošena je štapićima. I donji i gornji kapci oslikavani su crnom bojom tako da je oko uokvireno, ali da se linije nastavljaju ka slepoočnicama.

Verovalo se da je šminka imala magično, pa i lekovito dejstvo. Neki su čak verovali da nošenjem šminke može da se vrati oslabljen vid. Šminka je korišćena protiv infekcije očiju, kao i da bi se ublažio odsjaj svetlosti.

Stari Egipćani bojili su deo između gornjih trepavica i obrva, koje su takođe isticane crnom bojom

Takođe, korišćena je boja za usne, obraze i nokte. Vrsta crvene gline usitnjavana je i mešana sa vodom, a zatim nanošena na usne i obraze. Nokti su kanom bojeni u žute i narandžaste nijanse.

Posudice sa bojama za lice i nokte čuvane su u posebnim kutijama. Žene bi svoje kutije sa šminkom nosile na zabave i držale ih ispod stolica na kojim bi sedele.

Starim Egipćanima su perike od ljudske kose ili ovčje vune, služile kao ukras. Nosili su ih i muškarci i žene, na svečanostima i prilikom obavljanja zvaničnih dužnosti.

Tokom gozbe na perike su se stavljale kupe mirišljave masti koje bi se postepeno topile i rashlađivale lice i telo.

izvor: Mondo


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Promenite način šminkanja

Šminka za crnke, plavuše i brinete!

Šminka u novogodišnjoj noći!


Tagovi: [ , , , ]

Nema komentara na “Kleopatrine „cake“ prilikom šminkanja”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump