„Epl“ prešišao „Majkrosoft“

Kategorija [ ZANIMLJIVOSTI ]

Proizvođač računara „Epl“ (Apple) je po tržišnoj vrednosti pretekao „Majkrosoft“ (Microsoft) i postao najveća svetska kompanija u sektoru tehnologije.

Tržišna vrednost

„Epla“ trenutno iznosi 222,1 milijardu dolara prema „Majkrosoftovih“ 219,2 milijarde dolara, što „Epl“ takođe čini drugom po vrednosti kompanijom u SAD iza naftnog giganta „Ekson mobila“ sa tržišnom vrednosti od 278,6 milijardi dolara, prenela je agencija Blumberg.

Izvršni direktor „Epla“, Stiv Džobs, izjavio je prošlog meseca da je zahvaljujući velikoj tražnji uređaja iPhone profit u drugom tromesečju tekuće poslovne godine gotovo udvostručen, dok su prihodi povećani za 49 odsto.

Ti rezultati ne obuhvataju prihode od prodaje miniprenosivog računara iPad, koji je pušten u prodaju posle završetka drugog kvartala.

Zamena kompanija na vrhu tehnološkog sektora u SAD odražava promenjivu sreću koju su imala ta dva preduzeća. „Majkrosoft“, najveći svetski proizvođač softvera, nije imao previše uspeha u proširenju poslovanja izvan operativnog sistema Windows na druga tržišta, uključujući mobilne telefone, pretraživanje interneta i konzole.

Sa druge strane, „Epl“ je bio na rubu bankrota kad je 1997. Džobs preuzeo rukovodeću poziciju, ali se od tada transformisao iz proizvođača računara „Mekintoš“ (Macintosh) u trendsetera na polju potrošačke elektronike, izbacivši na tržište muzički plejer iPod 2001. godine, telefon iPhone 2007. i računar iPad ove godine.

izvor: Mondo


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


„Majkrosoft“ kažnjen sa 200 miliona dolara

Majkrosoft poduzima mere protiv piraterije

iPhone najdraži Kinezima


Nema komentara na “„Epl“ prešišao „Majkrosoft“”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump