Kakve muškarce biraju žene?

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o ljubavi ]

Reč je o uobičajenom iskustvu; jedna, inače u drugim prilikama inteligentna i osetljiva osoba.

Neočekivano se do ušiju zaljubi u neku totalno neočekivanu personu.

Ali, kakav je to „faktor X“ koji vas navodi da se zagledate u nekoga i kažete – to je pravi ili prava?

Ako ste žena, deo odgovora se možda nalazi u nesvesnom upoređivanju koliko izabranik vašeg srca liči na vašeg oca, ne toliko fizički koliko po naravi, inteligenciji i temperamentu. Do ovakvog zaključka došla je psiholog Linda Butrojd koja je predvodila tim istraživača sa britanskog Univerziteta Darham.

Ona je dokazala da će žena koja je u detinjstvu imala dobre odnose sa ocem u 90 odsto slučajeva izabrati partnera koji je fizički i mentalno najsličniji njenom ocu. Istraživači su tragali za dokazom za „roditeljskim seksualnim pečatom“, nekom vrstom „seksualne naklonosti“ žene prema osobama koje poseduju neku od osobina njenog oca.

U toku istraživanja grupi žena pokazane su fotografije lica muškaraca i zatraženo je da ocene njihovu privlačnost. Sklop lica je ocenjivan prema gotovo idealnim proporcijama a zatim upoređivan sa licem oca dotične žene. Od žena je takođe zatraženo da ocene svoje odnose sa očevima, posebno u vreme odrastanja, koliko su vremena provodile s njima i koliku su ulogu očevi igrali u njihovom odrastanju.

Istraživanje je, zapravo, bilo neka vrsta nastavka ranijih ogleda psihologa Tamaša Berečkeja u kojima je pokazano da supruge osećaju netrpeljivost prema svekrvama – ako su njihovi muževi bili „mamini ljubimci“ kao deca. Fenomen „roditeljskog seksualnog pečata“ koji pokazuje simpatije i ljubav ali i netrpeljivost, primećen je i kod mnogih životinja a posebno je izražen kod zebri ali i ptica zeba.

Nema sumnje da će biti žestokih reakcija na najnovije rezultate istraživanje u kojima će se obiolato koristiti reči „Frojd“ i „Edip“. Ali, primećuje se u napisu u časopisu Nju sajentist, biće i značajnih koristi od otkrića o ovim „pečatima“.

Naučno istraživanje je ipak jedno, a svakodnevica nešto sasvim drugo. Teško da neko može da dokuči koliki je broj žena koje su životnog saputnika odabrale upoređujući idealne proporcije sa licem oca a zatim sa licem partnera a onda sve to „izmiksirala“ da bi dobila – muža…


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Parfemi koji pale žene i muškarce

Žene vole aroganciju, a muškarci osmeh

Muškarci sve više cene pametne žene


Tagovi: [ , , , , ]

Nema komentara na “Kakve muškarce biraju žene?”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump