Pinč

Ceo njegov spoljni izgled izražava plemenitost. Kvadratičan je kao i šnaucer mada zbog kratke dlake deluje elegantnije i laganije. Laici ga ponekad zamenjuju sa dobermanom. Ima dugu i jaku glavu a njuška je klinasta. Uši i rep su isti kao i kod šnaucera. Dužina tela jednaka je visini u ramenima. Dlaka je kratka, gusta, glatka, priljubljena i sjajna. Može biti jednobojan od smedje u različitim nijansama do jelenje crvene, ili dvobojan crn sa crvenkasto smedjim mrljama. Mrlje moraju biti što tamnije i oštrije. Visine od 43 cm do 48 cm, težina od 12 Kg do 16 Kg. Doživi oko 14 godina starosti. „Glatki pinč“ je 1836 godine bio opisan u delu „Pas u svojim glavnim i sporednim pasminama“ („Der Hund in seinen Haput und Nebenrassen“) kao pas koji je u Nemačku došao iz Engleske.

Navedeno je bilo da je preuzeo položaj mopsova. Ime pinč je za tog psa neodgovarajuće i netačno. Nastao je naime od velikih i malih, kratkodlakih i dugodlakih pasa i od terijera. Prijatan je kućni pas i dobar pratilac. Vlasnici ga hvale i kao pouzdanog čuvara u automobilu. Žalosno je da kod ljudi preovladava sve što je veliko pa je tako pinč ostao u senci dobermana i šnaucera i zato je razmerno retka rasa. Po naravi je oštar mada nije napadački nastrojen. Dobrodušan je i jako se voli igrati. Oprezan je i ne laje previše. Privržen je čoveku i jako je umiljat. Negovanje je jednostavno i zato je primeren životu u stanu. Ima veliku sposobnost učenja i lako se školuje. Sklon je bolestima.

izvor: mmance.on.neobee


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Majmunski pinč

Patuljasti pinč

Mešanci


Tagovi: [ , , , , , ]

Jedan komentar na “Pinč”

  • vena
    1 marta, 2013, 20:52

    obozavam ove pse

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump