Pirinejski ovčarski pas

To je malen pas sa neverovatnom energijom. U pasminskom standardu su dozvoljeni velika odstupanja po pitanju veličine, težine, dužine dlake i boje. Telo je u poređenju sa visinom nešto duže. Tipičan je visokogorski pas koji je sposoban i puzati. Njegov prirodan pokret je kas sa podignutom glavom pa naizgled se čini da pliva. Uši su kratke i kupirane, rep je različit pa može biti srednje dug ili kupiran. Dlaka je duga i uvek gusta. Na ustima i na licu je raščupana. Jednobojan je. Visine od 38 cm do 48 cm a težine od 8 Kg do 12 Kg. Dočeka visoku starost. Kod opisanog pirinejskog ovčara postoji još i podvrsta sa kratkom dlakom na obrazu (ta vrsta ima dužu glavu i šiljastiju vilicu, dlaka po glavi i po prednjem delu nogu je kratka).

Za obe podvrste je značajno elegantno kretanje i posebno lukav, pozoran izraz obraza sa odanim očima. Po prirodi je nepoverljiv prema svim strancima ali je izuzetno privržen porodici i deci. Čuvanje kuće, vrta, automobila i ljudi mu je prirodno. Samouveren je i zato ga treba što je moguće doslednije odgajati inače tog psa vrele krvi sa niskim pragom uzdržanosti nećemo savladati. Održavanje krzna nije zahtevno, treba mu malo hrane a puno kretanja. Može živeti na otvorenom ali ne u psetarnici jer mu je potreban kontakt sa čovekom. Pirinejski ovčarski pas je najraširenija rasa u francuskom delu Pirineja ali na izložbama se retko vidja.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Pirinejski planinski pas

Pikardijski ovčar

Entlebuški planinski pas


Nema komentara na “Pirinejski ovčarski pas”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump