Pirinejski planinski pas

To je pas kao iz bajke jak i skladan. Takvoj slici ide u prilog puna, duga i meka dlaka koja ne sme biti kovrđava a na zadnjim nogama moraju biti izražene „pantalone“. Bele je boje a samo na glavi, ušima i početku repa su dozvoljena siva mesta. Njegovo srodstvo sa kuvasom je očigledno jer i pirinejac ima dug, spušten rep sa dugom dlakom koja obrazuje zastavicu. Na zadnjim nogama ima odvojene čaporke sa izrazitim jastučićima. Jastučići su tvrdi i jaki. Visina je oko 66 cm kod ženki a kod mužjaka do 80 cm. Težina je od 40 Kg do 50 Kg. Doživi 10 godina. Radi se o staroj pasmini koja je srodna mađarskom kuvasu čiji su preci čuvali stada i dvorišta u planinama. Svoj posao su delili sa drugim, pre svega ovčarskim, psima. Izraziti su čuvari iako nisu agresivni.

Pametni su, lako uče i vodljivi su iako samouvereni i gospodaru se nikad ne podrede. Može živeti na slobodnom ali ne u psetarnici. Ako živi u kući jako je dobar čuvar. Voli decu. Jednom godišnje menja dlaku a mrtvu dlaku moramo smesta uklanjati. Ako ga kupamo moramo to činiti postupno od repa na gore. Nakon kupanja moramo ga dobro osušiti toplim peškirom. Ne treba ga šišati. Tvrd je i po prirodi zdrav. Retko se kod te pasmine pojavi displazija kukova. Pirinejski planinski pas bio je u svetu nepoznat do kraja šesdesetih godina prošlog veka kada su Francuzi snimili uspešnu televizijsku seriju o ženki Belli i dečku Sebastijanu.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Pirinejski ovčarski pas

Bernski planinski pas

Entlebuški planinski pas


2 komentara na “Pirinejski planinski pas”

  • Anonimni
    3 novembra, 2010, 9:54

    yooooooooooooy     ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
    slatko           http://www.fanpop.com/

  • 21 jula, 2011, 9:31

    Heart : slatkoo

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump