Plavi Gaskonski Baset

Izrazit je predstavnik kratkonogih goniča, masivan mada ne pretežak. Glava je suva, nosni deo lobanje je dug i lagano izbočen. Čeoni deo lobanje je lagano izbočen a zatiljak naglašen. Oči su tamno smedje i vrlo prijatnog pogleda. Od artezijsko normandskog baseta razlikuju ga ravne prednje noge. Koža je crna ili bela sa crnim mrljama. Iznad očiju ima smeđe mrlje. Smeđe mrlje nalazimo i na obrazima, usnama, na unutrašnjoj stani ušiju i na nogama. Visine je od 34 cm do 42 cm a težina oko 15 Kg. Po francuskim zapisima preci gaskonskih goniča došli su u Evropu još sa Feničanima. Kasnije su ih ukrštali sa psima svetog Huberta. Poznajemo tri tipa gaskonaca. Veliki plavi gaskonac doseže visinu od 72 cm (zovu ga „najplemenitiji gonič u Francuskoj i na svetu“) a mali plavi gaskonac je visok 58 cm.

Nastao je krajem pretprošlog veka i u početku je bio teži. Današnji mali plavi gaskonac je laganiji i visokonog zato ga nepoznavaoci zamjenjuju sa lucernskim niskonogim goničem. Prijatnog je karaktera, ljubazan i uravnotežen. Koža na donjem delu vrata je opuštena. Njegovo lajanje je duboko i jako. Gaskonski plavi baset je izvrstan lovac na pernatu i nisku divljač. Pošto je strastveni tragač upotrebljavaju ga za traganje i u najzahtjevnijim uslovima. Pripada samo lovačkim rukama. Vrlo je svojeglav i zato redak.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Američki baset

Oštrodlaki vendenski baset

„Plavi Orkestar“ 27. marta u „Beogradskoj areni“!


Nema komentara na “Plavi Gaskonski Baset”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump