Poljski nizinski ovčar

Zbog duge dlake i brade njegova glava izgleda veća nego što je u stvarnosti. Njuška je tupa i crna, nosni otvori su veći od onih kod drugih rasa. Uši su obešene i srcolikog oblika. Oči su smedje poput lešnika a na rubovima dobro pigmentirane. Pogled je živahan. Tog temperamentnog i izdržljivog psa sa otpornim jastučićima počeli su uzgajati i pokazivati na seljačkim izložbama nakon prvog svetskog rata u severnoj Poljskoj. U toku drugog svetskog rata rasa je skoro u potpunosti nestala. Ponovni uzgoj posle rata sprečio je njeno izumiranje i FCI ju je 1963 godine priznao. U Poljskoj su tog veselog i dobrodušnog psa cenili kao ovčarskog psa i kao čuvara a zadnjih desetina godina postepeno postaje kućni pas. Omiljen je i u gradovima kao pratilac.

Ima dobre odbrambene sposobnosti iako nije od onih koji prvi napadaju. Voli decu. Lako uči, ima izvrsno pamćenje i dobro zapamti svaku grešku. Ako mu omogućimo dosta kretanja može živeti i u gradu, u stanu ili napolju. Barem dva puta nedeljno potrebno ga je očetkati i očešljati.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Belgijski dugodlaki ovčar (Tervueren)

Granični škotski ovčar

Bradati škotski ovčar


Nema komentara na “Poljski nizinski ovčar”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump