Prepeličar

Srednje je veliki, mišićav pas snažnih kostiju. Uši su duge i prekrivene kovrdžavom dlakom kao i rep kojeg kratimo za trećinu. Glava je vitka, duga i ne sme biti previše nežna. Oči su velike i smeđe. Jaki vrat je bez podvoljka i posebno je razvijen zatiljak. Leđa su nešto duža od ramene visine. Dlaka je jaka, sjajna a na vratu i leđima jako kovrđava. Po prednjim udovima, bedrima i repu je nešto duža. Boja: jednobojni prepeličari su lisičje ili jelenje crveni ili tamno smeđi (sa belim oznakama i smeđim mrljama) a višebojni su belo-smeđi pri čemu glava i plašt mogu biti potpuno smeđi. Visine je od 42 cm do 54 cm i težine oko 18 Kg. Prepeličar je stara lovačka pasmina koju koriste za traženje. Potiče iz vremena kada se lovilo sokolima.

Uloga prepeličara je bila da pronađu i dignu u vazduh ptice koje su tada postajale lovina sokola. Prepeličar je svestran lovački pas primeren samo veštom lovcu. Kada sa prepeličarom malo radimo svojim će unutarnjim potrebama za lovom udovoljiti sam. Potući će se, loviti sam i više dana ga neće biti kući. Idealan je za porodicu u kojoj živi vredan lovac. Prednosti su mu te što je njemu potrebno malo prostora i dobro se razume sa decom. Najprimernije je ako živi delimično u psećoj kućici a delomično u kući. Na nepoznate ljude se ne obazire ili je prema njima prijatan. Dobroćudan je pas ali nadaren i za odbrambeni posao. Prepeličar je pas koji će spretno iskoristiti svaku pa i najmanju gospodarevu pogrešku. Nije za ljude „meka“ srca. Odličan je za dobre, strastvene lovce i za njih je pravi pogodak.

izvor: mmance.on.neobee


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kraški ovčar

Kratkodlaki vajmarski ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar


Nema komentara na “Prepeličar”

Obavesti me o novim komentarima na e-mail (moraš da upišeš svoju e-mail adresu). Prijava bez pisanja komentara.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump