Puli

Bistar je i srednje velik. Veoma je gibak pas sa dobro razvijenim mišićima po čitavom telu. To možemo ustanoviti dodirivanjem. Naime, njegovo telo je pokriveno dugom valovitom dlakom. Na prvi pogled je veoma sličan komondoru iako je puno manji. Dugi rep nosi savijen nad leđnom linijom. Puli ima svetli samo jezik a sve ostalo je tamno pigmentirano. Krzno je crno ili sivo ali dozvoljen je i beli. Poželjna je duga, zauzlana dlaka. Visine je od 37 cm do 47 cm a težine od 13 Kg do 15 Kg. Robustan je i zdrav pas koji bez problema doživi 14 godina. Puli je najmanji pastirski pas. Iako je veoma dlakav dlake mu ne otpadaju. Inteligentan je, prijatan na prvi pogled, obožava igru i zbog svega toga je omiljeni porodični član.

Nije tiha životinja jer na sve psihičke podražaje reaguje tako da se oglasi. Na svakog stranca upozorava lajanjem a može i munjevito zgrabiti. Na stvorenu nepravdu odgovara tako da „se razboli“. Takvo bolesno stanje može trajati nekoliko dana. Lako uči a podučavati ga treba sa ljubavlju. Puli je ljupka životinja. Nije pas koji bi mogao živeti na slobodi već mora biti što više sa svojom porodicom. Dobro se razume sa decom. Drugim psima se približava po svim pravilima istraživača o ponašanju pasa i uglavnom iz tih susreta izvuče kraći kraj. Krzno treba negovati inače „dobije miris“. Jednako dobro kao o kući brine se i o autu. Rado pliva zato pretpostavljaju da su ga u prošlosti koristili za lov na močvarnim područjima. Rado skita.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Riblja čorba nepoželjna u Puli

Bora zakazao koncert u Puli zbog opklade?!

Pumi


Nema komentara na “Puli”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump