Pumi

Na prvi pogled izgleda poput brojne družine pasa terijera. Ima nešto dužu uglatu glavu sa jedva vidljivim čeonim kolenom i sa izdignutim, nazad postavljenim ušima. Kvadratnog je oblika i zato deluje visoko. Tipična je njegova odlakanost – ima pokrovnu dlaku i poddlaku, čitavo telo je prekriveno gustim čupercima valovite dlake ili pužasto savijenom dlakom. Pužasto savijena dlaka nije poželjna. Dlaka na ušima je ravna i stoji uspravno. Uvek je jednobojan – crn ili smeđ. Rep nosi visoko dignut, kupiran ili prirodno kratak. Visok je od 35 cm do 40 cm, a težine je od 8 Kg do 13 Kg. Dočeka visoku starost. Puli i pumi su u prošlosti bili ista pasmina.

Počeli su se razlikovali tek 1900 godine. Tada je pumi izašao iz mode i ostao je kod pastira za čuvanje stada. Stoga je taj veseli i živahan pas izvan Mađarske malo poznat. Svoju terijersku krv pokazuje sa temperamentom, željom za lajanjem i lovom na miševe i pacove. Ta osobina nije tipična kod pastirskih pasa. Pumi je nadasve spreman na učenje i odličan je čuvar. Kada čuva stan ne laje i time izbegne neugodnosti. Može živeti u stanu ali bolje se oseća u vrtu gde treba biti barem povremeno. Kraća dlaka zahteva manje čišćenja za razliku od drugih mađarskih pasmina. Potrebno mu je puno šetnje. Pumi koji boravi u psetarnici postane svojim lajanjem dosadan. U Mađarskoj ih školuju kao sportske pse i povremeno sa njima nastupaju na međunarodnim takmičenjima službenih pasa.

izvor: mmance.on.neobee


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Puli

Jorkširski terijer

Australski svilenasti terijer


Tagovi: [ , , , , , , ]

Nema komentara na “Pumi”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump