Ljubav deluje na bol kao morfijum

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o ljubavi ]

Premda nas mnogi pesnici i pevači ubedjuju da „ljubav boli“, grupa američkih naučnika tvrdi da intenzivna.

Romantična ljubav zapravo ublažava bol poput kakvog

anestetika.

U studiji, objavljenoj u časopisu „PLoS One“, oni navode da ljubav deluje na bol kao morfijum.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da strast karakteristična za početak ljubavne veze blokira fizički bol na sličan način kao i lekovi protiv bolova. Oni su pomoću funkcionalne magnetne rezonance skenirali mozak 15 „do ušiju“ zaljubljenih studenata oba pola kojima su zadavali blagu dozu boli dok su oni posmatrali fotografije voljene osobe.

Testovi su otkrili da navala ljubavi izazvana posmatranjem fotografije partnera deluje podjednako snažno kao i anestetik. „Istraživanje jasno pokazuje da se efekat ljubavi može uporediti sa efektom morfijuma ili kokaina, kazao je dr Šon Meki sa Stenford Univerziteta.

On je objasnio da u početnoj, intenzivnoj fazi ljubavi, raspoloženje ljudi doživljava promene koje utiču na sam osećaj bola. Ustanovljeno je, takodje, da za razliku od zaljubljenih, osobe koje su usamljene ili pate od depresije često imaju nizak prag bola.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Vodite ljubav kao gejša

Platonska ljubav

Ljubav jača od ljubavi mnogih: Platonska ljubav


Tagovi: [ , , , ]

Nema komentara na “Ljubav deluje na bol kao morfijum”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump