Debian- operativni sistem

Kategorija [ Komunikacije, ZANIMLJIVOSTI ]

Debian je operativni sistem koji se sastoji iz softverskih paketa koji su potpuno besplatni, a imaju licencu GNU General Public License.

Prvobitna forma, Debian GNU/Linux,

koja koristi jezgro i alate operativnog sistema Linux, je popularna i uticajna GNU/Linux distribucija. Distribuira se sa pristupom bazi koja sadrži hiljade softverskih paketa spremnih za instalaciju i korišćenje.

Debian je čuven po, relativno, strogom držanju Unix-a i filozofije slobodnog softvera, kao i usklađenosti razvoja softvera i procesa testiranja. Može da se koristi kao desktop, ali i kao server. Fokusira se na stabilnost i sigurnost i koristi se kao baza za dalje distribucije.

Mnoge distribucije su zasnovane na Debian-u, uključujući Ubuntu, MEPIS, Dreamlinux, Damn Small Linux, Xandros, Knoppix, BackTrack, Linspire, sidux, Kanotix, Parsix i LinEx, kao i mnoge druge.

Debian je poznat i po izobilju opcija. Trenutno izdanje Debian-a uključuje preko 25 hiljada softverskih paketa za dvanaest kompjuterskih konfiguracija, od Intel/AMD 32-bit/64-bit, namenjenih personalnim računarima, do ARM konfiguracija na IBM eServer zSeries glavnim sistemskim datotekama. Reprezentativni alat Debian-a je APT paket za sistem upravljanja, baze sa velikim brojem paketa, stroga pravila u vezi sa paketima i visok kvalitet izdanja. Ova praksa omogućava jednostavno nadograđivanje izdanja, kao i automatizovanu instalaciju i uklanjanje paketa.

Debian standardna instalacija koristi GNOME desktop okruženje koje uključuje popularne programe poput OpenOffice.org, Iceweasel (rebrendiranje Firefox-a), Evolution mail, CD/DVD čitač, muzičke i video plejere, programe za fotografije i PDF čitače itd.

Od oktobra 2010. godine, u prilici ste da obezbedite sebi i verziju 5.0, pod šifrom lenny.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Firefox 4 je stigao!

Firefox 3.6 četiri puta brži od Explorera

Explorer tone, a Firefox sve popularniji!


Jedan komentar na “Debian- operativni sistem”

  • Anonimni
    21 novembra, 2010, 16:40

    Iz mog iskustva DEBIAN je veoma stabilan i veoma siguran operativni sistem, koristio sam i UBUNTU koji je takodje odlican!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump