Gel umesto antibebi pilule?!

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o sexu ]

Svakodnevno utrljavanje jednog bezbojnog gela u kožu ramena, ruku, nogu ili stomaka predstavlja sigurnu zaštitu žene od trudnoće.

Tvrde američki

naučnici.

Gel, zapravo, deluje na isti način kao i tradicionalna pilula za kontracepciju ali bez neželjenih pratećih efekata kao što su dobijanje u težini, mučnina i druge tegobe, kao i slabljenje želja za seksom, saopštili su naučnici na godišnjem sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu, održanom u državi Kolorado.

Klinička ispitivanja pokazala su da gel, upotrebljavan svakodnevno, vrlo efikasno obezbeđuje da kroz kožu žene u njen organizam stignu dovoljne doze hormona estrogen i progesteron što sprečava jajnike da svakog meseca „oslobode“ jajašce.

Gel deluje na sličan način kao kontracepcijki flasteri čija je funkcija da takođe u organizam žene „ubace“ oba hormona ali koji imaju i mane – vidljivi su i lako mogu da se odlepe i padnu.

Doktorka Rut Merkac, direktorka Sektora za kliničko istraživanje reproduktivnog zdravlja neprofitabilnog Saveta za populaciona istraživanja u Njujorku, odabrala je 18 žena dobrovoljaca koje je zamolila da gel koriste sedam meseci.

U ovom vremenskom periodu ni jedna nije ostala u drugom stanju niti je primetila bilo kakve neželjene pojave.

Ocenile su da je gel, za razliku od antibebi pilula, odgovarao i ženama koje su dojile jer je koncentracija hormona u pilulama često znala da utiče na količinu mleka dojilja.

Učesnike skupa u Koloradu doktorka Merkac je obavestila da bi gel valjalo pažljivo koristiti: žene bi trebalo da utrljavaju minimalne količine gela samo jednom dnevno jer se u toku kliničkog ispitivanja pokazalo da je i mala količina gela izuzetno efikasna.

Doktor Sajmon Blejk, izvršni direktor Instituta za seksualno zdravlje Bruk, ocenio je u izjavi za britanskiu list „Dejli telegraf“ da je „gel obećavajući i veliki korak u očuvanju seksualnog zdravlja i reproduktivne sposobnosti žena“.

Po njegovom mišljenju, „iako su obavljena tek prva klinička ispitivanja gela, sve što može da pomogne mladim ženama u zdravom seksualnom životu treba pozdraviti i prihvatiti“.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Serena Vilijams: Umesto venčanja raskid

Vranićka umesto princa dobila konja :-)

Ojačajte imunitet sexom!


Jedan komentar na “Gel umesto antibebi pilule?!”

  • Tanja
    4 septembra, 2012, 0:27

    A kakav gel???

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump