Google dobio konkurenciju, probajte Blekko

Kategorija [ Komunikacije, ZANIMLJIVOSTI ]

Tokom godina su mnogi izlazili „na crtu“ pretraživaču Google, ali iako su ti pokušaji uglavnom neslavno završavali.

Početkom ove nedelje pojavio se novi pretraživač.

Beta verzija pretraživača Blekko pušena je u rad u ponedeljak, a cilj tima koji stoji iza ovog projekta je ne samo uobičajena pretraga, već i pretraga koju nije moguće izvršiti uz korišćenje drugih pretraživača.

U čemu je stvar? Ukratko, iza Blekka stoje – ljudi. Blekko svoju tehnologiju zasniva na slashtagovima koji filtriraju rezultate pretrage, tako da se spam eliminiše. Ovaj pretreživač pregleda oko tri milijarde stranica, koristeći sopstveni algoritam i ljudski faktor za rangiranje rezultata pretrage, piše „Dejli mejl“.

Kako korisnici budu pravili i doterivali slashtagove, tako će Blekko proširivati automatski slashing za poboljšanje razultata u više kategorija.

Korisnici koji nešto traže u kategorijama koje su po Blekkovim kriterijumima pretrpane bezvrednim rezultatima (zdravlje, recepti, tekstovi pesama, hoteli, automobili, koledži i lične finansije) automatski vide skraćene liste rezultata bez nepotrebnih sadržaja.

Pored toga, omogućeno im je da naprave i sopstvene upite na bilo koju temu, tako da pretraživač traži informacije samo iz izvora koje oni lično smatraju relevantnim i poverljivim.

Korisnici mogu da traže rezultate pretraživanja samo sa jedne lokacije, na primer, ako vas interesuje nešto iz oblasti klimatskih promena, ali sa konzervativne tačke gledišta, treba da ukucate Climate change/conservative, a ako želite informacije na tu temu samo sa „zelenih“ sajtova, opcija bi bila Climate change/Green.

Blekko je od jula ove godine bio dostupan ograničenom broju korisnika, a ljudi koji su ga testirali napravili su više od 3.000 slashtagova.

izvor: Mondo


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Google predstavio alatku za dizajnere

Google kreirao novi programski jezik Golang

Lepa Brena: Ja nemam konkurenciju!


Nema komentara na “Google dobio konkurenciju, probajte Blekko”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump