Kusturica: JK je kišobran ispod kojeg viri Srbija!

Kao apsolutnu zvezdu proteklog Sajma knjiga u Beogradu najavio je Ivan Ivanović u petak gosta TV emisije.

Na “Prvoj“ – profesora Emira Kusturicu. Povod za gostovanje

bila je Kusturičina knjiga “Smrt je neprovjerena glasina“, u izdanju Kompanije “Novosti“. Gotovo 32.000 primeraka “planulo“ je za nedelju dana, a već početkom sedmice u prodaji će se naći i drugo izdanje, u tiražu od 20.000. Gledaoci su saznali razloge zbog kojih se knjiga fantastično prodaje, da je popularni Kusta obukao duksericu sa kapuljačom zbog toga da ga Ivan ne bi nazivao “selebritijem“, ali i “činjenicu“ da mu je kolumna Svetislava Basare “otvorila oči i stvarno opametila“.

– Toliko dugo sam se čuvao tog selebriti sistema i skoro pa sam se uobrazio. Postoji jedna tačka koja se desila i koja me je stvarno opametila. Svetislav Basara je napisao tekst koji je mene doveo u pravu meru i ja sam mu zahvalan. Mnogi u Srbiji već tvrde da je on Jelena Karleuša postmoderne umetnosti, i utoliko je njegov tekst zapravo na najbolji način spustio ideju da je književnost nešto čime mogu da se bave i filmadžije. On je meni najpametnije i najdobronamernije rekao: ‘Idi u kinematografiju, a pusti nama da se bavimo onim što je posao književnika’. Utoliko mi je i ideja o Jeleni Karleuši postala jasnija. Ona je, zapravo, zbirno ime! Nije Basara sam. U tom slučaju oko reakcije na moju knjigu, a stvarno je dobro prodata, drago mi je kad postoji neko ko je kontrolor naše savesti i kad se poveže sa tom gromadom i pojavom u postmodernoj Srbiji, koja se zove Jelena Karleuša. Onda se stvar diže na viši nivo. I taman se čovek zaleti, pa misli: ‘I, ja sam književnik’, a ovaj napiše: ‘Kakav ti književnik?! Ima ko piše kolumne i to’. Tu se, ja mislim, dolazi do zbirnog imena Karleuše. To je jedan kišobran pod kojim je možda čitava napredna Srbija – objasnio je Kusturica.

izvor: Večernje novosti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


JK objavljuje DVD sa koncerta u Areni

Ceca ponovo obara rekorde!

Nepoznati autor želi da ubije Karleušinog muža!


Nema komentara na “Kusturica: JK je kišobran ispod kojeg viri Srbija!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump