Može li gej da postane strejt?

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o sexu ]

Američka Asocijacija psihologa zaključila je ovih dana da je malo dokaza

Da su bilo kakve rezultate dali napori da se seksualna orijentacija lezbejki i homoseksualaca

promeni u heteroseksualnu.

Nedavno su objavljeni rezultati 87 istraživanja obavljenih između 1960. i 2009. godine. Zaključak: napori da se promeni seksualna orijentacija lezbejske i gej populacije može izazvati neželjene posledice.

„Suprotno izveštajima nekih lekara, psihologa i zagovornika promene orijentacije o uspešnim transformacijama iz gej i lezbejske u strejt seksualnost, ne postoji dovoljno dokaza o korisnosti intervencija psihologa i endokrinologa u tim pokušajima“, izjavila je američka profesorka Džudit M. Glasgold.

Kako je preneo časopis Sexual Health, Asocijacija američkih psihologa (AAP), u kojoj su i kolege iz Kanade, okuplja više od 150.000 članova.

„U najboljem slučaju, pojedina istraživanja su utvrdila da neke osobe uspevaju da nauče kako da ignorišu ili da ne reaguju na seksualnu privlačnost istog pola. Ipak, istraživanja nisu ukazala ko u tome uspeva, koliko dugo se takva taktika može primenjivati i da li ostavlja trajne posledice na mentalno zdravlje osobe koja hini da je strejt. Uz to, ovi izveštaji teško da se mogu odnositi na osobe koje seksualno privlače isključivo osobe istog pola“, rekla je profesorka Glasgold.

Na skupu u Kanadi usvojena je rezoluciju kojom se lekarima i psiholozima, koji se bave problemima seksualne orijentacije, preporučuje da pacijentima ukažu da svoju seksualnu orijentaciju ne mogu promeniti kroz terapiju ili na neki drugi način.

Grupa stručnjaka okupljena u Centru za terapeutski odgovor na seksualnu orijentaciju rezoluciju je predložila upravo nakon detaljne analize rezultata već pomenutih 87 istraživanja jer je ustanovila „ozbiljne metodološke probleme“ u ogromnoj većini studija.

Nekoliko studija koje su pokazale „visok kvalitet dokaza ipak su ukazale da nije utvrđena dugotrajnost navodne promene individualne seksualne orijentacije“, naglašeno je u rezoluciji.

Uz to, u izveštaju se navodi da su pokušaji da se seksualna orijentacija promeni metodom koju pacijent ne prihvata može biti štetan, uključujući gubitak seksualne želje i osećanja, depresiju, anksioznost pa čak i sklonost samoubistvu.

Mnoge osobe koje su bezuspešno pokušale da promene svoju seksualnu orijentaciju „opisuju svoje iskustvo kao značajan uzrok emocionalnog i duševnog bola i stvaranja negativne slike o sebi“, konstatuje se u izveštaju.

Šestočlana ekspertska grupa osnovana je pre dve godine da se pozabavi zabrinutošću zbog „učestalih pokušaja da se promoviše ideja da se seksualna orijentacija može promeniti kroz psihoterapiju ili pristup koji homoseksualnost pogrešno svrstava u mentalne poremećaje“.

Američka asocijacija psihologa još 1975. godine izbrisala je homoseksualnost iz Dijagnostičkog i statističkog priručnika mentalnih obolenja.

Istraživači su primetili da neke osobe pokušavaju da promene seksualnu orijentaciju zato što je u sukobu s njihovim verskim ubeđenjem i preporučuju da im njihovi terapeuti pomognu da „istraže moguće životne uslove koji će im pomoći da se pomire sa realnošću orijentacije, umanje stigmu koju donosi homoseksualnost, poštuju verska ubeđenja pacijenata i razmotre mogućnosti za ostvarivanje dostojanstvenog i vrednostima ispunjenog verskog i duhovnog života“.

„Drugim rečima, preporučujemo da psiholozi i psihijatri budu potpuno pošteni kad je reč o izgledima za promenu seksualne orijentacije i pomognu pacijentima da pronađu način da žive uz zadovoljavanje obaveze religioznosti ali i seksualnosti“ – izjavila je profesorka Glasgold.

Međutim, Alan Čembers, predsednik organizacije Exodus International, mreže sastavljene od 250 sveštenika koji su, po njegovim rečima, „doprli do žena, muškaraca i njihovih porodica pogođenih onim što se naziva ‘neželjenom seksualnom privlačnošću’, ne slaže se s njom.

On je ponudio sebe kao dokaz da napori za promenu seksualne orijentacije funkcionišu. „Činjenica je da postoje na desetine hiljada žena i muškaraca koji su nekada bili identifikovani kao gej i odgovorno tvrdim da smo živi dokaz da je promena moguća“ – tvrdi on.

On je za Sexual Health izjavio da je njegova transformacija iz gej u „pravog muškarca“ počela još pre 18 godina, zahvaljujući grupnoj terapiji koju su organizovali sveštenici iz organizacije Exodus International. On tvrdi da se oženio pre 12 godina i da je napisao knjigu pod naslovom „Živeći s homoseksualnošću“ koja je objavljena ovih dana.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da valja staviti na stranu pojedinačne priče koje ne moraju uvek biti istinite i dokazane jer mnoge gej osobe, iz raznoraznih razloga, vešto kriju svoju seksualnu orijentaciju jer postoje potvrđeni dokazi da je problem biološki i genetski a ne psihološki i mentalni.

izvor: GayEcho


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Da li JK želi da postane kopija Slađane Milošević?!

Žena moli Travoltu da se izjasni da li je gej

Žene vole aroganciju, a muškarci osmeh


Jedan komentar na “Može li gej da postane strejt?”

  • Mika
    6 maja, 2012, 18:29

    Pederizam je bolest, a bolesnike treba lečiti makar i batinama!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump