Više od 100 novozaraženih HIV-om godišnje

Svake godine u Srbiji se registruje više od 100 novoinficiranih HIV virusom.

A od ukupnog broja zaraženih 47 odsto čine mladi od 15 do 29 godina.Svake godine u Srbiji se

registruje više od 100 novoinficiranih virusom side, rečeno je u sredu na konferenciji povodom Svetskog dana srednjoškolaca i studenata.

„Od ukupnog broja zaraženih na godišnjem nivou, 47 odsto čine mladi od 15 do 29 godina“, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić.

Važno je da se taj problem posmatra i kao društveni, a ne samo kao medicinski kako bi njegovo suzbijanje bilo uspešnije, rekla je ona i dodala da je zato potrebno više akcija preventinog karaktera kako bi se podgila svest mladih.

Povodom toga organizacija Dance 4 Life je pokrenula preventivnu akciju suzbijanja širenja side koja će biti održana 27. novembra u Beogradu.

Organizacija je okupila oko 3.000 mladih iz šest gradova Srbije koji će se putem satelita povezati sa vršnjacima širom sveta i zajedničkim plesom svetu skrenuti pažnju na probleme širenja HIV-a.

Više od 33 miliona ljudi u svetu je zaraženo virusom HIV-a, svakog dana se inficira oko 7.400 ljudi, a na svaka dva minuta zarazi se jedna mlada osoba.

U Srbiji je od 1985. do 2009. godine zvanično registrovano 2.414 HIV pozitivnih, od kojih su 1.472 osobe obolele od side, a 962 su umrle.

izvor: Mondo


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nova strategija SZO u borbi protiv side

Lejdi Gaga najaktivnija u dobrotvornom radu

Lukas: Zarađujem više od pola estrade!


Nema komentara na “Više od 100 novozaraženih HIV-om godišnje”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump