U Srbiji se proda 1.000 računara dnevno

Kategorija [ Komunikacije, ZANIMLJIVOSTI ]

Ukupan broj računara u upotrebi širom sveta na kraju 2010. je iznosio 1,4 milijarde.

A prema procenama do kraja 2014. godine će dostići oko 2,25 milijarde, uz upotrebu

skoro pet milijardi mobilnih telefona.

 

Prema podacima kompanije „Gartner“, samo u 2010. u svetu je instalirano 360 miliona računara, za 11 odsto više nego u 2009.

 

U Srbiji se dnevno u proseku proda 1.000 računara, što na godišnjem nivou iznosi 365.000, kazuje istraživane firme „Mineco“. Iako je u prva dva kvartala zabeležen dvocifren pad prodaje, godina je završena na nivou od pet odsto pada.

 

Tokom 2010, u svetu je posebno u oko upao furiozan start prodaje tablet računara iPad kompanije Apple, istakao je direktor „Gartnera“ Petar Kočović u izjavi Tanjugu.

 

Za prvih 80 dana, prodato je tri miliona komada iPada, te je Apple krajem maja prestigao Microsoft na listi najboljih kompanija u oblasti informatičkih tehnologija (IT), naglasio je Kočović.

 

Kočović je dodao da je zamah prodaje tablet računara krenuo početkom druge polovine 2010, upravo sa pojavom iPada.

 

Na to nije ostalo imuno ni srpsko tržište, gde se na godišnjem nivou proda oko 2.000 komada tableta, naveo je Kočović.

 

Kočović je kazao da je tokom 2010. u svetu prodato oko 1,5 milijardi mobilnih telefona, od čega u poslednja dva kvartala više od 850.000.

 

Direktor u „Gartneru“ je ukazao da su i dalje vodeće kompanije Nokia, LG, Samsung i Apple koje nude veliki izbor smartphone modela mobilnih telefona koji se baziraju na naprednim platformama.

 

„Ono što treba posmatrati kod mobilnih i inteligentnih telefona su operativni sistemi. Vodi Android, a slede ga BlackBerry, iPhone i Windows“, rekao je Kočović.

 

Menadžer nabavke u kompaniji ComTrade Jovan Lekić je kazao da među građanima Srbije vlada velika zainteresovanost za smartphone modele mobilnih telefona i tablete, ali najveći problem predstavlja crno tržište koje izlazi sa znatno nižim cenama uređaja.

 

„Osim toga, znatno su lošiji uslovi garancije nego u radnjama koje su ovlašćeni prodavci određenog uređaja, a takođe telefone ili računare održavaju neki privatni servisi koji nisu dovoljno dobro opremeljni neophodnom tehnikom za pouzdano servisiranje“, objasnio je Lekić.

 

Prema Lekiću, primetna je veća zainteresovanost za uređaje koji rade na Andorid platformi jer je njihov Market bolje urađen u poređenju sa Windows Phone 7 telefonima.

 

Lekić je kazao i da je velika razlika u ponudi tržišta Srbije i Amerike ili Evrope.

 

„Kod nas još ne postoji zvanični, ovlašćeni distributer Apple telefona i tablet računara koji zauzimaju najveći udeo na tom tržištu“, kazao je Lekić dodajući da, takođe, nema ni jednog legalnog uvoznika Motorole koja se vraća u vrh ponude pametnih telefona, sa modelima koji imaju android platofrmu.

 

Po Lekiću malo je bolja situacija u pogledu tablet računara, za koje ne postoji crno tržište.

 

„Na tržištu ima pristupačnijih modela sa Android platformom već po ceni od oko 20.000 dinara, ali oni nemaju GSM, to jest opciju za telefoniranje, dok na primer Samsungov tablet, koji između ostalog ima i GSM, košta oko 90.000 dinara“, zaključio je Lekić.

 


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


„Epl“ prešišao „Majkrosoft“

Prodor ‘Windows 7’ u kompanijske računare

iPhone najdraži Kinezima


Tagovi: [ , , , ]

Jedan komentar na “U Srbiji se proda 1.000 računara dnevno”

  • ljupco
    1 aprila, 2014, 16:15

    Svajcarskio ciganin miroslav ilic silue,stampa nas,i ubiva,silue po kukite,i plaka gi policiite za razor i voeni celi ot zatvoro vade 10 evra mesecno plaka da drze koncentracen zatvot albania cektorite nekade avstria bugarija.sut svet dosie

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump