Fredija niko neće nadmašiti!!!

Fredi Merkjuri, frontmen grupe „Kvin“, umro je na jučerašnji dan pre 20 godina, ali su i posle dve decenije.

I on i njegova grupa popularni kao na vrhuncu slave!

Britanski rokeri, koji ove godine slave 40 godina postojanja benda, nalaze se među najprodavanijim muzičarima na svetu.

 

Gitarista Brajan Mej i bubnjar Rodžer Tejlor i dalje su u poslu, a Merkjurijeve pesme poput „Bohemian Rhapsody“ i „Don’t Stop Me Now“ smatraju se klasicima.

List „Indipendent“ naveo je da pevačeva smrt „deluje kao mali zastoj u njegovoj karijeri“. Od smrti, Merkjurijev uticaj je rastao a nove generacije umetnika poput Lejdi Gage, Robija Vilijamsa i grupa „Foo Fighters“ i „Muse“ ga navode kao glavnog učitelja. Merkjuri je umro u Londonu 24. novembra 1991. godine, u 45. godini. Nekoliko godina bio je HIV pozitivan i umro je od bronhitisa koji je bio posledica side. Ostaće zapamćen po karakterističnim nastupima uživo, opčinjavajućem vokalu i hitovima poput „We Are The Champions“, „Killer Queen“, „Crazy Little Thing Called Love“. Interesovanje za Merkjurija je toliko da Saša Baron Koen, tvorac „Borata“, radi na projektu o pevaču. Film će se fokusirati na godine oko koncerta „Live Aid“ 1985.

„Iako fizički nije ovde, njegovo prisustvo je snažnije nego ikada“, naveo je Mej u svom blogu povodom Merkjurijevog 65. rođendana 5. septembra.

„Uvek će biti otelotvorenje savršenog frontmena – sveprisutni kanal komunikacije između benda i publike“, naveo je Mej. „On je proždirao život i slavio svaki minut. Kao kometa, ostavio je sjajan trag koji će blistati za generacije koje dolaze“.

Merkjuri je u saopštenju koje je objavio dan pred smrt potvrdio da ima sidu. U roku od 24 časa, pao je u komu i preminuo. Bolest je trpeo u privatnosti i nikada se nije javno žalio ili jadokovao zbog toga.

Budući da je bio jedna od najpoznatijih žrtava side, njegova smrt usmerila je pažnju javnosti na virus i pomogla u uklanjanju stigme sa bolesti koja je harala južnom Afrikom. U intervjuu koji je dao 1987, Merkjuri je novinaru Dejvidu Vigu rekao da se ne boji da će postati usamljeni 70-godišnjak.

„Živeo sam punim plućima i nije me briga ni da umrem sutra. Zaista sam sve uradio“, rekao je on tada.

Rođen je kao Faruk Bulsara, 5. septembra 1946. Merkjuri je živeo na Zanzibaru i školovao se u internatu u Indiji. Kao tinejdžer, doputovao je sa porodicom u London bežeći od revolucije u Zanzibaru 1964.

 


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Bojan Marović: Neću tužiti napadače!

Žika: Nemanju i Mileni niko neće /intervju/

Milena i Nemanja: Lažu da nas niko neće!/intervju/


Tagovi: [ ]

Nema komentara na “Fredija niko neće nadmašiti!!!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump