Džej: Dobio sam od Sokoja 6.357 dinara!

Pojedini izvođači narodne muzike koji su ujedno i autori svojih pesama definitivno će više zaraditi ukoliko budu pevali uživo na nastupima.

Jer od popularnog

„muzičkog dinara“ koji im godišnje isplaćuje organizacija „Sokoj“ ne bi mogli da sastave kraj s krajem.

O ovom problemu posvedočio je najpre pevač Džej Ramadanovski, koji je autor nekoliko pesama u svojoj karijeri i ekskluzivno za „Alo!“ otkrio da mu je „Sokoj“ za 2010. godinu isplatio 6.357 dinara na ime autorskih prava, a ogorčen je i Šaban Šaulić, koji protiv ove organizacije vodi nekoliko sporova.

– Neki autori narodne muzike su veoma oštećeni od strane „Sokoja“, jer im isplaćuje uvredljive sume. S druge strane, „Sokoj“ pojedinim autorima godišnje plaća i više od 50.000 evra – za „Alo!“ otkriva izvor blizak muzičkoj organizaciji „Sokoj“, a prvi u redu oštećenih je Džej Ramadanovski, koji ekskluzivno za „Alo!“ otkriva koliko njemu isplaćuju.

– „Sokoj“ mi je za prošlu godinu isplatio 6.357 dinara, nema razloga da lažem. Evo izvoda iz banke na kom jasno piše. A autor sam velikog broja svojih hitova. Ovo je mizerija! Pozvao sam advokata da se ovim slučajem pozabavi jer niko ne zna kako su oni izračunali da bi meni trebalo da isplate godišnju naknadu od ovih 6.357 dinara – uvređen je Ramadanovski, a o ovome nam je dala izjavu i Gordana, supruga Šabana Šaulića.

– „Sokoj“ je organizacija koja nikome ništa ne isplaćuje. Šabanu godišnje daju oko stotinak hiljada dinara, ali to je mizerija u odnosu na to kolike su im takse koje uzimaju korisnicima muzike. Javnost mora da bude upoznata s tim jer je to legalni kriminal budući da je njima dozvole za rad izdala država, tačnije „Zavod za zaštitu intelektualne svojine“. Autori narodne muzike su veoma oštećeni, a Šaban i ja protiv njih vodimo nekoliko postupaka – izjavila je za „Alo!“ Goca Šaulić.

Osim bedne isplate na ime autorskih prava, Džej Ramadanovski spominje i činjenicu da mu „Sokoj“ sada nudi i potpisivanje izvođačkog ugovora za koji bi mu isplatili od 10.000 do 15.000 dinara, kao i da mu je prijatelj i kompozitor Aleksandar – Futa Radulović rekao da ništa ne potpisuje.

– Sad su uveli nekakvu zaštitu izvođačkih prava. Futa mi je rekao da daju od 10.000 do 15.000 dinara da im potpišeš neki ugovor, pa da oni štite tvoja izvođačka prava i kao uzimaju tvoje pare. Futa je uzeo advokata, zvao me je i rekao: „Džej, nemoj da potpisuješ ništa!“ Pa Oliver Dragojević u Hrvatskoj ne mora više da peva. A ja u Londonu da imam ovoliko hitova, ni ja ne bih morao više da pevam, bio bih Majkl Džekson tamo! – izjavio je Džej za „Alo!“.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Džej startovao striptizete!

Džej pukao 2.500 evra u kazinu!

Džej: Neću ići na Merlinov koncert!


Tagovi: [ ]

Nema komentara na “Džej: Dobio sam od Sokoja 6.357 dinara!”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump