Arhiva za ‘Carstvo ostalih životinja’ kategoriju

Jos neke osobine delfina

Delfini imaju imena

Nismo jedina bica koja dajemo imena, kažu istraživači jedne vrste delfina – Tursiops truncatus. Delfinovi karakteristični zvižduci mogu da služe da se međusobno razlikuju i prepoznaju po karakterističnom zvuku čak i da ih upućuje na druge po imenu.Naučnici su otkrili da svaki delfin ima svoj karakterističan zvižduk koga drugi delfini prepoznaju čak i kada ga čuju reprodukovanog preko zvučnika. Ovo ukazuje da zvižduk prepoznaju kao ime pre nego jednostavno prema kvalitetu zvuka njihovog glasa.

Pročitaj više…

Izumiranje delfina

Karakteristike delfina  I opasnost od njihovog izumiranja

 

Delfini nastanjuju gotovo sva mora i okeane širom sveta. Međutim ne postoji potpuna procena broja jedinki u svetu. U Sredozemlju trenutni broj se procenjuje na manje od 10.000 jedinki. Zagađenje, prekomerni izlov ribe i uništavanje staništa, ne smanjuju samo broj ovih delfina već uništavaju i smanjuju područja gde bi mogli živeti.
Više hiljada delfina svake godine nastrada u ribarskim mrežama, pogotovo u onima koje bacaju tunolovci u Tihom okeanu.

Pročitaj više…

Vrste delfina

Ima vise vrsta delfina

Obican delfin(delphinus delphis) je raširen u toplim i umerenim morima.
Hrane se uglavnom ribom, društveni su i žive u grupama od nekoliko jedinki ili od nekoliko stotina.
Ima dug i ravan nos, a vretenasto telo može narasti do dužine od 2,5 metara. Glatka koža ove vrste s leđne je strane tamno smeđe do crne boje, dok mu je trbušna strana bela. Postoje i svetliji primjerci.
Jako je česta vrsta u Sredozemnom moru.
Delfini su poznati po svojoj inteligenciji, razigranosti i prijateljskom odnosu prema čoveku.

Pročitaj više…

Delfini

O delfinima

Poznato je više od 4600 vrsta sisara(sisari-klasa Mammalia) podeljenih u 21 red. Jedan od tih redova je red kitova i delfina (Cetacea) koji se sastoji od 78 različitih vrsta.

Delfini spadaju u grupu sisara Monotremata-sisara koji nose jaja.

Postoji oko 40 vrsta delfina u 17 rodova. Veličina im varira od 1.2 m i 40 kg do 9.5 m i 10 tona. Mogu se naći posvuda, najčešće u plitkim morima kontinentalnih šelfova. Mesojedi su i hrane se uglavnom ribom i lignjama.

Delfin nastanjuje gotovo sva mora , odličan je plivač pa i nije čudo što može dostići brzinu čak do 40 km/h .
Pored morskih postoje i slatkovodni ili rečni delfini koji nastanjuju rijeke Azije i Južne Amerike .

Pročitaj više…

Stranica 2 od 212