Članak oznacen sa ‘razmnozavanje’

Beli ili polarni medved (Ursus maritimus)

Beli ili polarni medved (Ursus maritimus) Beli ili polarni medved (Ursus maritimus) je medved koji naseljava Arktik. Najveći je kopneni mesojed na svetu – većina odraslih mužjaka teži od 300 do 600 kilograma, dok su ženke skoro duplo manje. Krzno je gusto i providno, i često je krem belo obojeno. Stoga obezbeđuje životinji efikasnu kamuflažu prilikom lova, međutim, koža je zapravo crne boje. Beli medvedi imaju kratak rep i malene uši kako ne bi izgubili višak toplote, kao i relativno malu glavu i izduženo zaoštreno telo pogodno za plivanje.

Pročitaj više…

Kraljevski pingvin

Kraljevski je po veličini druga vrsta pingvina. Gnezdi se na otocima u području južnog polarnog kruga, čije su obalne vode bogate ribom i lignjama.

Ne može leteti a na tlu se kreće prilično nespretno i najveći deo života provodi u vodi gde se kreće vrlo brzo i okretno. Na subantarktičke otokedolazi samo rado gnežđenja.

Razred->Aves
Porodica->Spheniscida

Pročitaj više…